lördag 18 juni 2016

Behandling av sömnproblem och stress med äkta akupunktur i Kinesisk Medicin – du kan faktiskt sova bra igen
Texten får ej användas, återges eller kopieras i någon form utan författarens godkännande. Daniel Skyle © 2016. Tänk på att informationen i texten som vanligt bara gäller på våra kliniker; kunskap varierar mycket mellan olika akupunktörer. Om du är i en annan del av landet tänk på att fråga noga om akupunktören har heltids- eller deltidsutbildning, hur lång, och om de är vana vid att behandla det du vill ha hjälp med.


Ett av de vanligare problemen som kommer in på mina kliniker är att folk har sömnproblem. Det är mycket vanligare än många tror. Om du har det är du absolut inte ensam – det är nog vanligare med sömnproblem i vårt samhälle än tvärtom.
   I den här artikeln kommer vi att titta närmare på sömn, sömnproblem, och hur den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin hjälper dig att behandla dem. Vill du boka tid så bara mejla oss på aku@smallchange.nu eller ring direkt på 0702/23 28 95.

Känslan av att verkligen ha sovit ut en natt är fantastisk. God sömn är en gåva, och något vi sällan uppskattar förrän vi vet hur alternativet känns. Långtida sömnsvårigheter ger också allt sämre koncentrationsförmåga och närvaro, och påverkar vår hälsa på en mängd olika negativa sätt.
   Det finns en del tips om hur man skapar en bättre sömnmiljö, och den länken hittar du sist i den här texten. Det finns också en mängd effektiva behandlingar med äkta akupunktur för att skapa bättre sömn och läkning som jag gör på mina kliniker, och ofta får hjälpa folk med i vårt samhälle. Det ger dem chansen att återigen hitta tillbaka till riktigt djup och skön sömn.

I den här texten ska vi först titta på några av hälsoproblemen som kan uppstå från för lite sömn och för dålig sömnkvalitet, och sedan på behandlingarna inom den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin som jag hjälper till med på mina kliniker, och som återigen hjälper dig att få bättre sömn.

 


Skillnaden på äkta akupunktur i Kinesisk Medicin och Västerländsk Nålsättning

En kort information som är viktig är att tänka på att det som kallas "akupunktur" inom svensk sjukvård inte har med äkta akupunktur att göra utan är det som kallas Västerländsk Nålsättning. I Västerländsk Nålsättning har man tagit små fragment ur det minst 2300 år gamla och mycket stora kinesiska Medicinsystemet och använder dem i Väst med extremt kort utbildning. Sjukgymnaster har ofta bara 25 dagars utbildning i det innan de använder det på dig, barnmorskor i allmänhet från en helg till tjugo dagar, en del sjuksköterskor till och med bara en-två helgers utbildningstid, medan akupunkturläkare i Kina har minst fem år heltid på universitet, ibland åtta år heltid, och sedan praktik på sjukhusen innan de tar ansvar för patienters hälsa med akupunktur.
   Tyvärr brukar personalen som arbetar med Västerländsk Nålsättning sällan berätta för patienter hur kort utbildning de har i det. Vi på Small Change arbetar med den äkta akupunkturen inom Kinesisk Medicin, som behandlar alla möjliga sjukdomar och problem, och som är smärtfri, vilket den ska vara om man är skicklig på nålsättning.

 Stress och sömnproblem

Många sover dåligt på grund av stress. Det har blivit en sådan självklarhet i vårt samhälle trots att det egentligen inte är en frisk situation. En del människor sover bra och djupt trots att de har mycket stress i sitt liv, men för de flesta så påverkar mängden stress hur de sover.

Det finns effektiva behandlingar inom den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin som hjälper folk att läka stress, också gammal långtida stress, och som hjälper till att skapa djupare och friskare sömn igen.


Sömn är mycket viktig för oss

Vår kropp får vila, återhämtning och bygger upp reserver medan vi sover. Vår hjärna arbetar också under delar av sömnen och sorterar våra minnen, integrerar våra upplevelser och erfarenheter.

Långvarig brist på sömn kan försämra vår hälsa en hel del, och man har sett att människor som arbetar skift under lång tid ofta har rejäla försämringar på sin hälsa i många olika områden.

Dålig sömn påverkar också vår förmåga att fatta beslut. Den försämrar också vår koncentration ganska mycket.

Bra mängd sömn med god kvalitet ökar däremot vår koncentrationsförmåga och vår kreativitet, liksom produktiviteten i vårt liv.

Så om du vill ha mer koncentration och mer kreativitet, tänk på att värdesätta din sömn!


 Sömn och viktökning, och sömn och träning

Det verkar vara en stark påverkan mellan viktökning och dålig sömn. De som sover sämre under lång tid riskerar också att gå upp i vikt. När kroppen känner sig stressad vill den ofta behålla fett, för naturen tror att vi kanske springer framför lava eller en jordbävning, och då behöver fettreserver och kanske inte har möjlighet att stanna och äta lika mycket heller. Sover man bra kräver man också mindre med kalorier under dagen efter. Så om du försöker förändra din vikt tänk på att bra sömn är en viktig faktor.

Sömnproblemen kan också belysa underliggande problem, som känslomässiga faktorer, och att man behöver hantera dem med hjälp av till exempel en skicklig terapeut. Ibland hjälper KBT också, bara tänk på att hitta någon som har både steg 1 och steg 2 i utbildningen, då många idag går korta utbildningar i KBT som innebär mindre kunskap om systemet.

Bra sömn ger oss också bättre förmåga att träna fysiskt – så om ditt fokus är någon form av atletisk förmåga, tänk på att din sömn är ett av verktygen! 
Brist på sömn och ökad risk för stroke och hjärtproblem

Man har sett i många studier att kortare sömn än 7-8 timmar under lång tid verkar öka risken för stroke och hjärtproblem


Olika mängd sömn, och mer för de kreativa

Alla tipsen om sömn gäller egentligen att ta hand om din egen hälsa i det långa loppet. Det finns en liten grupp människor som kan sova bara 4-6 timmar och studsa upp och vara enormt aktiva, men de är en minoritet. De flesta behöver 7-8 för att fungera som deras system är menade att fungera.

Tänk på att inte jämföra dig med någon som bara behöver 4-6 om du själv behöver 7-8 för att ha bra hälsa. Människor har olika sömnbehov; det är ingen tävling i att sova kortast tid. Dålig sömnkvalitet och kort sömn kan ge hälsoproblem om det pågår länge.

För det är också kvaliteten som gör skillnad: man kan sova kortare tid och djupt, eller länge och dåligt; sömnkvaliteten är en viktig faktor. Här finns också faktorer av det man kallar REM-sömn, och vi måste ner i denna djupare sortens sömn ett visst antal gånger per natt för att vår hälsa ska fungera som det är tänkt. Ytlig sömn gör att vi inte kommer ner i REM.

Många som sover dåligt på grund av stress kanske somnar snabbt för att de är så trötta, men vaknar mitt i natten och ligger och oroar sig, vrider och vänder på saker, tänker, och känner att de inte kan stänga av sin hjärna.
   Jag brukar ofta rekommendera meditationsträning från någon högt utbildad Yogalärare eller Zenlärare, då lärarens kunskap är mycket viktig. Man ska bara träna meditation om man har tillgång till en lärare; träna aldrig utan kontakt med någon som är kunnig inom ämnet. Få i vårt samhälle vill däremot träna meditation då det tar tid, och vi har sedan tidig ålder programmerats av hur kapitalismen fungerar att förvänta oss omedelbara resultat, trots att omedelbara resultat sällan fungerar i det långa loppet.

Intressant nog verkar det också vara vanligt att människor som är mer kreativa av någon anledning har ett inbyggt behov av mer sömn.


 Sömn och depression

Människor som är deprimerade brukar ofta sova sämre, och därigenom också försöka sova längre. Det är svårt att säga vilket som kom först – depressionen eller sömnsvårigheterna, men det är vanligt med sömnproblem länkade till depression.

Behandlingar med den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin

Kinesisk Medicin har många olika diagnostermer för olika sömnproblem, och många sätt att hjälpa till med det. Som vanligt är allt baserat på individen och deras system.
   Tio personer som kommer in med ”sömnproblem” kommer att ha tio lite olika behandlingar. Det stora systemet för diagnostekniker i Kinesisk Medicin är del av själva kärnan i hur man skräddarsyr behandlingar efter individen, och hur man sedan fortsätter att skräddarsy dem efter hur den unika individen plockar upp behandlingen.

Jag har behandlat många patienter som kommit in med olika sorters sömnproblem. De brukar vara inom någon av de här kategorierna:

1) sover för lite
2) sover dåligt (vaknar ofta, med oro eller utan oro, ibland med rädsla, ibland utan rädsla. Det finns effektiv behandling både för att minska oro och att minska rädsla med den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin)
3) sover dåligt pga trauma eller PTSD


1) Är ibland press från både jobb och familj så att man går och lägger sig sent och blir väckt tidigt. Det kan ju fungera okej så länge man har bra sömn under den tid man sover. För många är däremot sömnkvaliteten samtidigt dålig. Detta kan man göra mycket bättre med de skräddarsydda behandlingarna med äkta akupunktur


 

2) Ganska vanligt förekommande i vårt samhälle. Ofta är det en kombination av många faktorer, där personens system samtidigt är ganska slitet under ytan. Detta är något man kan bygga upp igen med en längre tids behandlingar med den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin

Det är också vanligt att den här gruppen gör för mycket och har gjort för mycket länge. Behandlingarna hjälper till enormt mycket, men man behöver också börja sakta ner sitt liv litegrand. Samtidigt bör man också absolut ta väck energidrycker och skära ner på kaffe, helst för att ersätta det med riktigt kinesiskt grönt te (lösvikt, inte påste eller smaksatt), som till exempel longjing.

I slutet av den här artikeln hittar du en bra länk med tips från Sjukvårdsupplysningen om hur du kan förändra de rent praktiska förutsättningarna för sömn, och se till så att du har kollat och förbättrat dem för din sömn.

3) Jag behandlar mycket flyktingar som har sömnproblem pga trauma eller PTSD. Jag har också behandlat andra med de problemen och fått mycket bra effekt för att hjälpa dem. I de här fallen är det förstås inte bara sömnen jag behandlar, utan traumat och PTSDn också, vilket är en av mina specialiseringar på Small Change Akupunktur.


Oavsett vilken kategori eller anledning det är, så brukar man alltid kunna förbättra sömn igen. Detta ger oss samtidigt också en stabil plattform att stå på, och hela vårt liv börjar komma tillbaka mer i fokus igen.
  Ibland har folk inte ens förstått att de har tappat kontrollen och fokuset, för det var så länge sedan de började sova sämre. Det finns bra behandlingar; man kan alltid göra läget bättre. Samtidigt förbättrar man resten av personens hälsa, allt beroende på vad individen behöver hjälp med.
Sömnproblem för föräldrar, och behandling av kolik hos barn

För de flesta så blir mindre sömn en självklar faktor när de får barn. Men med behandlingarna jag gör på klinikerna kan man faktiskt få bättre sömn ändå – djupare, lugnare, sömn som är mer tillfreds.

Det är en sak om man sover mindre för att barnen är vakna tidigt, en annan sak om man sover mindre på grund av barnen och kombinerar det med ett heltidsjobb och kanske andra orosmoment i vardagen. Då är det många faktorer som påverkar ens sömn, och att få bättre och djupare sömn blir verkligen viktig gåva som kommer att positivt stärka en själv och hur man hanterar allting annat.

För de barn som har kolik finns det bra och effektiva behandlingar som brukar ge effekt ganska fort. Vi gör dem på Small Change Akupunkturkliniker i Malmö och Kristianstad. Det kommer även att komma upp en fallbeskrivning med det längre fram på den här bloggen, i vår serie med fallbeskrivningar från den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin.

Du kan sova bra och djupare – fast du har aktiva barn och mycket att göra!
Lite synsätt från Kinesisk Medicin om sömn och stress

Jag försöker alltid undvika att ha med medicinska termer från Kinesisk Medicin i de här texterna då det är ett mycket komplicerat ämne.

Däremot kan de här tecknena nedan illustrera några termer inom ämnet sömn i den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin, så jag tänkte vi kan ha lite roligt med att titta på dem.

Så den här sektionen i artikeln har inte så mycket att göra med sömnsvårigheter och behandlingarna av dem – det har vi gått igenom nu. Den är mer till för dig som är nyfiken på att veta lite bakgrundsinformation och synsätt om ämnet sett från Kinesisk Medicin.

Västerländsk vetenskap idag bygger mycket på det man kallar reduktionism, att förenkla och separera saker, ofta ner till deras absolut minsta beståndsdelar. Som Albert Einstein själv kommenterade, ”Man bör förenkla något så långt som det behövs, men inte längre”, men det är inte alltid de nuvarande synsätten stannar i den användningen av reduktionism.

 Kinesisk Medicin är däremot helt organisk. Allt är ett organiskt skeende där man genom diagnostekniker får en bild av hur läget är och ofta vad som skapat det, och genom precisa behandlingar (om akupunktören har lång träning och lång erfarenhet) hjälper man till att skapa en förändring som ger en positiv domino-effekt på hela systemet samtidigt.

Dessa skillnaderna är en anledning till varför det är mycket svårt för någon som har lång utbildning i Västerländsk Medicin att bli skicklig på Kinesisk Medicin. De båda systemen ser helt enkelt verkligheten för annorlunda, och få människor är kapabla att ställa om sitt sinne så mycket att de verkligen kan bli skickliga på det organiska synsättet efter att ha formats av det inom reduktionism.

Så alla begrepp i Kinesisk Medicin är organiska: och i det här fallet vi pratar om, sömnproblem, så påverkar de hela systemet, både vårt sinne och vår kropp och vår verklighetsuppfattning. Man kan inte behandla ”sömnproblem” utan att behandla hela oss.

 


精神 Jingshen

...är en mycket mångbottnad term i kinesiska traditioner. Bland annat innebär jingshen kombinationen av vår fysiska hälsas styrka och stabilitet (jing) tillsammans med hur balanserat vårt sinne, våra känslor, och vår verklighetsuppfattning är (shen). De båda ska vara en balanserad helhet.

Man kan skriva en hel bok bara om begreppet jingshen, men det kommer in i det här ämnet som del av energin i våra njurar, som kinesisk medicin anser är del av jing, och hur den i sin tur stabiliserar vår shen, vårt sinne.
   I Västerländsk Medicin skulle just den här specifika betydelsen också involvera det man kallar hypothalamic–pituitary–adrenal axis, HPA-axis, som styr mycket av våra stressreaktioner och blandar in binjurarna (som sitter ovanpå våra njurar).
Binjurarna utsöndrar bland annat adrenalin och noradrenalin, två viktiga hormon när det gäller stress (och sömnproblem).

 

Huo, Eld (extrem hetta inuti). I Kinesisk Medicin länkar man stress till att man hettar upp systemet, ungefär som att höja värmen på en kastrull tills den börjar koka torr. När det gått tillräckligt långt kallar man det inte värme längre, utan Eld. Får man mer av Eld i sitt system brukar man börja få inflammationer, hyperaktivitet, konstant irritation och ilska, och till exempel högt blodtryck, mer risk för hjärtproblem, etc. Inre hetta ökar man också ännu mer genom kaffe, energidrycker, socker, snabba kolhydrater, och med alkohol.
  Eld kan även hos vissa kollapsa till det man kallar yin, ungefär som att kastrullens botten blev bucklig och man stängde av plattan. Då kommer andra symptom att ligga ovanpå, som konstant trötthet, koncentrationssvårigheter, ledsenhet, uppgivenhet, mycket känsliga känslor, etc. fast den underliggande orsaken var långtida stress och allt mer Eld. Utbrändhet är en version av detta.


火毒

Huodu, Eldgift. Ett av många möjliga problem som för mycket Eld ger upphov till, i det här fallet länkat till hudsjukdomar. Om folk haft tillräckligt mycket inflammation och stark Eld inuti, kan det ge upphov till intensiva illröda utslag eller små hårda bölder av olika slag.

(Du kan läsa mer om behandling av hudsjukdomar i en av våra fallbeskrivningar här. Vi föreläser också regelbundet om behandling av hudsjukdomar i Kristianstad och Malmö. http://acupractitioner21.blogspot.se/2016/05/akta-akupunktur-och-behandling-av.html.)


得神

Deshen, ”Att ha shen/shen är stabil/shen är här”. Tänkte bara lägga till den här, för nu har vi ju redan tittat på begreppet shen lite. Deshen är en mycket viktig faktor för en skicklig akupunktör – det innebär ungefär hur mycket vitalitet en patient har. Det finns mycket exakta diagnostekniker för att se detta i Kinesisk Medicin. En patient som ”har shen” är friskare, starkare; de har också högre chans att verkligen bli bra snabbt med behandlingarna. En patient som är shishen, ”saknar shen”, har ofta varit sjuk eller haft problem redan under lång tid. Det går fortfarande att behandla och hjälpa dem, däremot är den sannolikt att det kommer att ta längre tid.Bastips om sömnhälsa

Du hittar några enkla och bra tips om din sömnmiljö här på Vårdguiden:Du förtjänar också bra sömn!

Det finns effektiva behandlingar som hjälper dig att återigen få bättre sömn. Jag har hjälpt många patienter med det under åren. Så du kan också få tillbaka bra sömn igen. Vill du boka tid så bara mejla oss på aku@smallchange.nu eller ring direkt på 0702/23 28 95. Välkommen in!
  

Texten får ej användas, återges eller kopieras i någon form utan författarens godkännande. Daniel Skyle © 2016