söndag 8 maj 2016

Behandling och bra hjälp för PMS med den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin
Texten får ej användas, återges eller kopieras i någon form utan författarens godkännande. Daniel Skyle © 2016

Välkommen hit! Det här är en introduktion till hur den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin hjälper till med att behandla PMS. Den ingår i vår serie om gynekologin i Kinesisk Medicin. Du hittar förra artikeln här: http://acupractitioner21.blogspot.se/2016/04/klimakterieproblem-och-hur-man.html

I den här texten kommer jag först att ge lite översiktsinformation, sedan gå in mer på PMS i sig. Du kommer också att få veta hur Kinesisk Medicin både ser PMS och rekommenderar sätt att mildra den i förväg.

Den här artikeln är en text om gynekologin i Kinesisk Medicin från Daniel Skyle på Small Change Akupunktur. Tänk på att behandlingarna och kunskapen vi nämner här bara gäller oss på våra kliniker på Small Change Akupunktur. Du kan läsa mer om dem och våra smärtfria behandlingar med äkta akupunktur på www.smallchange.se och boka tid på acu@smallchange.se eller direkt på 0702/23 28 95.
Är du medlem i Babycard (www.babycard.se)?
Eller på Hot Yoga House Triangeln i Malmö? (http://hotyogahouse.se)
i så fall har vi även rabatter för behandlingarna till dig!

Om du någon gång skulle leta efter behandling inom det här ämnet hos en annan akupunktör eller akupunkturläkare så tänk på att kolla att de har lång utbildning, helst på heltid om det finns (utbildningarna i Kinesisk Medicin i Sverige är ofta deltid i tre år, inte heltid i tre år; i Kina är de heltid på universitet i fem till åtta år), och att de dessutom har kunskaper i att behandla PMS och erfarenhet av att göra det. Om personen du hittar har lång utbildning i Västerländsk Medicin så tänk på att det ger kunskaper i Västerländsk Medicin, inte Kinesisk Medicin eller i den äkta akupunkturen i den.
Olika grader av PMS

PMS (pre-menstrual syndrome, på engelska) är något som många kvinnor har.

Det varierar i styrka; många har inga problem alls och har aldrig upplevt det. Andra har smärta och känslomässiga reaktioner, ömma bröst, och känner sig stressade inför att uppleva det igen varje månad, medan en mindre grupp verkligen har stora problem med det som kan dominera mycket av deras liv. Det känns viktigt att sprida att det finns smärtfria behandlingar med den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin som verkligen hjälper till att lätta PMS vilken nivå det än är på.

Mens är en helt naturlig faktor. Om det uppstår problem runt den så finns det däremot mycket effektiva behandlingar för att lindra dem.

Det kommer en text längre fram i den här serien som går igenom mensrubbningar och hur den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin hjälper till med dem – effektivt, enkelt och smärtfritt!


妇科医学                          fuke yixue, gynekologi, en specialisering inom den äkta 
                                                           akupunkturen i Kinesisk Medicin


Kort översikt över skillnaden på äkta akupunktur och Västerländsk Nålsättning

En kort information som är viktig är att tänka på att det som kallas "akupunktur" inom svensk sjukvård inte har med äkta akupunktur att göra utan är det som kallas Västerländsk Nålsättning. I Västerländsk Nålsättning har man tagit små fragment ur det minst 2300 år gamla och mycket stora kinesiska Medicinsystemet och använder dem i Väst med extremt kort utbildning. Sjukgymnaster har ofta bara 25 dagars utbildning i det innan de behandlar dig med det, barnmorskor i allmänhet från en helg till tjugo dagar, en del sjuksköterskor till och med bara en-två helgers utbildningstid, medan akupunkturläkare i Kina har minst fem år heltid på universitet, ibland åtta år heltid, och sedan praktik på de statliga sjukhusen innan de tar ansvar för patienters hälsa med akupunktur.
Tyvärr brukar personalen som arbetar med Västerländsk Nålsättning sällan berätta för patienter hur kort utbildning de har i det. Vi på Small Change arbetar med den äkta akupunkturen inom Kinesisk Medicin, som är smärtfri, vilket den ska vara om man är skicklig på nålsättning.


Gynekologi och behandlingar för kvinnohälsa med Kinesisk Medicin i mer än 2000 år

Kinesisk Medicin har haft gynekologi som specialisering för akupunkturläkare sedan minst 400-talet f. Kr., då de kallades daixiayi, ”nedanför bältet-läkare”.

月经 Yuejing, menstruation

Detaljerade medicinska kunskaper om kvinnors hälsa finns i den tidigaste medicinska textboken i Kinesisk Medicin, Huangdi Neijing Suwen från ca 300 f. Kr., medan en stort antal behandlingar nämns i ett eget kapitel om kvinnohälsa i en medicinsk textbok från 200-talet e. Kr.
PMS och problem innan mens

PMS täcker in olika fysiska och känslomässiga symptom som kommer innan mens.
De kan vara under en dag eller två veckor.
Det är ovanligt att de kommer efter mensen kommit. PMS är vanligast mellan 30-40, men kan också komma tidigare än så. Jag brukar alltid ge råd till yngre patienter om hur de preventivt kan hjälpa sig själva att få mindre problem med PMS när de blir äldre.

Symptomen täcker ett brett register och kan bland annat inkludera:
 • depression
 • ledsenhet
 • att vara lättirriterad
 • ångest
 • trötthet
 • koncentrationssvårigheter
 • aggression
 • förändringar i sexlust
 • förändringar i matsmältning
 • uppblossande hudproblem
 • hunger efter vissa sorters mat
 • gråtande
 • hög risk för ilskna utbrott
 • klumpighet
 • svullen mage
 • svullna och/eller ömma bröst
 • sömnproblem

Symptomen i sig kan variera från inga alls (som för de flesta kvinnor) till störande, och sedan ända upp till den ovanligare delen på skalan där det kan bli så starkt att kvinnan får känslomässiga utbrott där hon faktiskt kan skada familjemedlemmar i närheten.Faktorer som kan förvärra PMS, och hur du kan hålla koll på dem

När det behövs så har Kinesisk Medicin mycket effektiva behandlingar för att hjälpa till med listan ovan. Man skiljer också på tre olika nivåer av hjälp:

1) att lätta symptom

2) att behandla roten till problemet

3) att preventivt motverka att det sker igen


Med influenser från västerländsk medicin in i den kinesiska sedan 1950-talet har det tyvärr blivit allt vanligare att många akupunktörer bara behandlar symptomet som patienten kommer in med. Detta kan vara en bra hjälp för patienten, men då är också risken högre att problemet kommer tillbaka längre fram.
   Del av själva kärnan i Kinesisk Medicin är att behandla symptomet och dess rot, anledningen till det, så att man verkligen kan motverka att det händer igen i det långa loppet. Den principen heter biaoben, på mandarin, och har varit del av diagnostiken och behandlingarna i Kinesisk Medicin minst sedan den första medicinska textboken skrevs runt 300 f. Kr.

                        Biao, de yttersta grenarna på ett träd, det synliga symptomet, ofta det 
                                     enda vi programmeras att tänka på här i Väst

                 Ben, roten till ett träd eller planta, roten till ett problem och till en sjukdom


Så det går givetvis att hjälpa till med symptomen på listan är ovan, men om det är skicklig Kinesisk Medicin och den äkta akupunkturen i den, så fokuserar man också på en längre tids behandlingar så att man faktiskt hjälper och läker systemet på djupet. Först då brukar man kunna se till att personen har mildare symptom eller slipper dem i det långa loppet.

Samtidigt brukar man också prata om hur man själv kan lätta PMS! Detta är en viktig faktor. Jag brukar ge lite råd runt det på mina kliniker.
En del av problemen runt PMS i Väst är delvis på grund av att vårt samhälle är sjukt, inte att personen är det. Vi har så enormt mycket stress i vårt samhälle, och så hög hastighet, och det går ut över de flesta människors hälsa här. Det är bara sannolikt att för kvinnor så kan det märkas på att PMS kan förvärras mot vad den borde ha varit, och det är bra om man själv mildrar de faktorerna så gott det går. Det är förstås inte alltid möjligt, men kan man förändra läget litegrand till det bättre så gör det alltid en positiv skillnad.

I Kinesisk Medicin brukar man prata om de här tre faktorerna för PMS:


Känslomässig press

Inför mens så aktiveras mer hormoner hos kvinnan. Men samtidigt kan symptom uppstå och förvärras en hel del om hon samtidigt har känslomässig press och stress i sitt liv.

Till exempel om hon har ett stressigt eller osäkert familjeliv och ett stressigt jobb, eller har känslomässig press i form av sexism eller kvinnoförakt i sin omgivning.

Hanteringen av PMS (och klimakterieproblem, se den tidigare artikeln om hjälpen med det här: http://acupractitioner21.blogspot.se/2016/04/klimakterieproblem-och-hur-man.html) har inte alltid varit vänlig i Väst. Det har varit – och är tyvärr ibland fortfarande – vanligt att kvinnor som har konkreta problem får det kallat ”kärringsjukdomar” eller ”du bara inbillar dig allt”. För de som har otur med det så kan vetskapen om att man kanske får det bemötandet i sin omgivning förstås öka stressen inför att gå igenom det en gång i månaden, och göra symptomen värre.

Så om man kan är det hemskt bra att börja arbeta med eventuell känslomässig press och stress man har i sitt liv, ta tag i den och börja läka på djupet. Detta är viktigt för hela ens hälsa och för hela ens liv, det är bara att symptomen kan märkas mer hos kvinnan i ökade symptom runt PMS, när hon i vanliga fall vant sig vid att undantrycka problemen och försöka gömma dem.


Oregelbundna matvanor

Detta är tyvärr ett vanligt problem i vårt samhälle, och magproblem är ett av de vanligare symptomen patienter kommer in med till mina kliniker. Ofta beror detta på stress och hög hastighet i deras liv under mycket lång tid, kombinerat med oregelbundna matvanor och mat som inte är vidare bra för dem.

Fet mat och mjölkprodukter brukar man rekommendera att man undviker om man har PMS. Detta är framförallt en viktigare faktor i de fall då kvinnan har ömma eller svullna bröst, och i de fall då det är mycket stark känslomässig förändring innan mens. (Det länkar till en diagnosterm som heter tan i Kinesisk Medicin, , men jag försöker alltid undvika att blanda in alltför mycket medicintermer i de här texterna så att de är lättbegripliga istället.)
För mycket jobb och för lite lugn

För mycket jobb och för lite lugn är så vanligt att alla tycker att det är självklart – det är ju egentligen en konstig reaktion vårt samhälle har på att människor kan vara nära utbrändhet i åratal.

Det här är förstås en faktor för alla, kvinnor och män. Det är viktigt att få både aktivitet och vila. Om du har för mycket stress och för lite vila och lugn i ditt liv, se om du bara bit för bit kan börja bygga upp mer av både vila och lugn och ro. Jag brukar ge en del tips till mina patienter om hur man gör det.

Stress påverkar också PMS, och kan försämra eventuella symptom. Så både för hela ditt livs skull och din hälsa, se om du kan börja ta hand om dig mer och bygga upp små oaser av lugn i ditt liv. Även om de bara är små i början, så gör det större skillnad till det bättre än vad man tror!
Gladare steg framåt – vad gör jag nu?

Om du tycker att du har PMS som påverkar din vardag så finns det konkret och effektiv hjälp att få. Många kvinnor har inga symptom alls, medan andra har alltifrån litegrand till så mycket att de oroar sig resten av månaden för det. Detta kommer också ibland in på mensrubbningar, och du kommer att kunna läsa en artikel om det här på bloggen längre fram.

Med den äkta akupunkturen i Kinesisk Medicin finns det praktiska behandlingar för det, och är personen skicklig på nålsättning ska det alltid vara smärtfritt.

Jag har behandlat det hos många och sett vilken stor skillnad det gör. Om du får behandling, så tänk på att ge det längre tid så att det faktiskt behandlar både symptomen och roten som skapat dem.
Och ta gärna samtidigt chansen att se över de preventiva punkterna vi kollade på innan! Se om du kan göra hela ditt liv friskare genom att ändra dem steg för steg till det bättre. De ger dig både ett friskare liv i allmänhet, och hjälp med att lätta PMS!

När du vill boka tid så kan du mejla oss på acu@smallchange.se eller ringa direkt på 0702/23 28 95. Varmt välkommen in på klinikerna.

#akupunkturivfmalmö #akupunkturivfkristianstad #ivfakupunktur #malmöakupunkturivf #kristianstadakupunkturivf #akupunkturivfskåne 


Texten får ej användas, återges eller kopieras i någon form utan författarens godkännande. Daniel Skyle © 2016