söndag 12 juli 2015

Behandlingar för ofrivillig barnlöshet och IVF med den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin - artikel med introduktion och översikt
Av Daniel Skyle © 2015, Small Change Akupunkturkliniker. acu@smallchange.se. Får endast användas efter överenskommelse.

Detta är den första fördjupningsartikeln på svenska om hur akupunktur hjälper till vid ofrivillig barnlöshet och IVF, skriven av Daniel Skyle på Small Change Akupunktur som har kliniker i Malmö och Kristianstad där vi behandlar med akupunktur under ofrivillig barnlöshet, infertilitet och under varje steg av IVF. Mer information hittar du på hemsidan, www.smallchange.se. Det finns en separat flik i huvudmenyn för de behandlingarna, och den hittar du här: http://www.smallchange.se/node/145. Du kan boka tid på Small Change Akupunktur genom att kontakta oss på acu@smallchange.se eller ringa på 0702/23 28 95. Välkommen in!

OBS: tänk på att behandlingarna den här texten beskriver endast gäller hos akupunktörer eller akupunkturläkare specialiserade på fertilitet, med utbildning för det. Det händer att personal inom Västerländsk Medicin har börjat erbjuda mycket förenklade versioner av de här behandlingarna, ofta efter bara två-tre helgers utbildning (tänk på att behandlingarna sjukgymnaster gör inom vården kallas akupunktur men i själva verket är Västerländsk Nålsättning. De brukar bara ha 25 dagars utbildning i det innan de sätter nålar i patienter, något de sällan säger till patienterna själva. Tänk på att de behandlingarna inte har att göra med det fulla systemet av äkta akupunktur i Kinesisk Medicin).
  Så kom ihåg att de fulla effekterna man talar om för fertilitet och IVF med akupunktur endast är via det kompletta systemet i Kinesisk Medicin. Om du kan, så hitta någon som har lång heltidsutbildning i det. Om du är inne på IVF tänk på att kolla i förväg så att din akupunktör eller akupunkturläkare behandlar på helger om du skulle behöva det.

Daniel Skyle ger även ut en första bok om detta snart, och en längre bok om behandlingarna med akupunktur under ofrivillig barnlöshet och IVF i samarbete med Kina längre fram. Du kommer att se när den kommer ut här på Facebook: https://www.facebook.com/SmallChangeAcupuncture


Behandlingar med akupunktur för ofrivillig barnlöshet börjar bli mer kända i Sverige

Här i Väst har det blivit allt mer känt hur bra effekt den äkta akupunkturen har för att hjälpa till med infertilitet och IVF, och den används regelbundet i USA och England. Detta har nu sakta börjat bli lite mer känt i Sverige. I den ingår också behandlingar för endometrios, PCOS, ICSI etc.

I den här artikeln ska vi titta på behandlingarna för fertilitet och IVF med akupunkturen i Kinesisk medicin, och gå igenom dem steg för steg. Jag gjorde den längre för att ge en översikt över ämnet, men varje sektion innehåller information om just den delen av ämnet så du kan lätt återvända till artikeln för att läsa om olika steg när du behöver det.

Termen "äkta akupunktur" som jag använder i artikeln innebär akupunkturen utövad av någon som har många års utbildning på heltid i Kinesisk medicin. I Kina har akupunkturläkare fem till åtta år heltid på universitet. Det finns även västerländsk nålsättning som är fragment som har klippts ut ur det systemet och som används på sjukhus i Sverige, ofta bara med som mest 25 dagars utbildning bakom sig. Den kallas också ofta akupunktur här men är egentligen västerländsk nålsättning. Tänk på att det bara är kunskapen inom äkta akupunktur och systemet med diagnostik bakom det som ger den fulla effekten av behandlingar för hälsa inom Kinesisk medicin, för fertilitet och för IVF. Du kan läsa mer om det längre fram i texten.

Detta är så vitt jag vet den första artikeln om fertilitet och behandlingar för IVF med den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin i Sverige. I USA och England finns det oräkneliga artiklar om ämnet, och många djupgående medicinska textböcker, men det verkar vara först nu som det börjar synas mer i Sverige. Jag hoppas du har nytta och glädje av artikeln. Välkommen hit.


Kommande artiklar om gynekologi i Kinesisk medicin här på bloggen

Kinesisk medicin var så avancerad så tidigt att det redan under 200-talet f. Kr. fanns specialiseringen gynekolog - daixiayi - för dåtidens akupunkturläkare. Jag kommer att lägga upp fler artiklar i den här serien där vi tittar närmare på behandlingarna för gynekologi med den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin, obstetrik (under födseln), pediatrik (behandlingar för barn) och post-partumproblem (efter födseln). De kommer också att läggas ut på vår Facebook: https://www.facebook.com/SmallChangeAcupuncture. Vi kommer förstås att titta lite kort på de ämnena i den här artikeln också, men längre fördjupningar om varje ämne kommer längre fram. De kommer att fortsätta att ligga på bloggen gratis för att sprida information om detta i Sverige.

Det finns behandlingar inom de här ämnena som hjälper till med många problem som västerländsk medicin saknar lösningar på just nu, och som effektivt samarbetar med behandlingar som pågår samtidigt inom den västerländska medicinen.
   Tänk på att idealsituationen alltid är att ha specialiserad och kompetent personal i vardera fältet: både inom västerländsk medicin och inom den äkta akupunkturen inom kinesisk medicin, då de båda är kunniga inom olika sorters behandlingar. Det är detta man i Kina kallar de Två Flyglarna (se även kapitlet om kinesisk medicin i Daniel Skyles bok Taoismen – Förändringens Tradition (2014), där vi går in mer på vad de Två Flyglarna är och hur de fungerar i Kina.)

I den här artikeln får du en översikt över vad behandlingarna hjälper till med. Vi ska titta på hur den äkta akupunkturen behandlar, stöttar och läker under de olika stadierna av fertilitet och IVF, och hur den hjälper till med det som ibland kallas ofrivillig barnlöshet. Om du vill boka tid för behandling på våra kliniker i Malmö eller Kristianstad, bara kontakta oss på Small Change Klassisk Kinesisk Medicin och Akupunkturklinik på acu@smallchange.se eller 0702/23 28 95.


Introduktion till fertilitetsbehandlingar med den äkta akupunkturen inom Kinesisk medicin

Behandlingar för att hjälpa till med fertilitet har funnits i Kina i mer än 2000 år. Redan under 100-talet f. Kr. fanns det en bok i nitton band om gynekologi, fertilitet och obstetrik i det kejserliga biblioteket, och den första medicinska textboken i kinesisk medicin från 300 f. Kr. innehåller alla principer och behandlingar som idag används för fertilitet och IVF. I den går man även in på i detalj hur livmodern fungerar och pratar om behandlingar för gynekologi. Sedan dess har man aktivt fortsatt att fördjupa systemet, forskat i det, använt det på jordklotets största befolkning och skrivit tusentals fler böcker och artiklar ända upp till idag, och dagens akupunkturläkartidningar och medicinska textböcker både i Kina och i Väst.

Den legendariske akupunkturläkaren Sun Simiao skrev det första lexikonet i Kinesisk medicin i trettio band på 600-talet e. Kr. De första fem banden inkluderar behandlingar för gynekologi, obstetrik, pediatrik och post-partumproblem, och Sun Simiao säger själv så här i texten:

Den nuvarande samlingen av behandlingar är arrangerad genom att placera behandlingarna för kvinnor och barn först, och de för män och de äldre efteråt. Poängen med den strukturen är att den När Roten.”
         – Sun Simiao, legendarisk akupunkturläkare i Kina, i sin bok om  gynekologi, obstetrik och pediatrik, 600-talet e. Kr.


Med att Nära Roten (yang ben) menade han att nära roten till både samhället och framtiden.

Idag används den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin i samarbete med dagens avancerade teknologi inom västerländsk medicin och IVF. Du kan titta på en bra introduktion till ämnet i den här videon:

Fertilitet med akupunkturen i Kinesisk medicin: att vattna träd och ge dem bättre mylla och mer solsken

Det finns flera faktorer som påverkar fertilitet, och i vårt samhälle är stress en av dem. Jag har patienter som arbetar för mycket, sover för lite och äter dåligt och som tror att de faktorerna aldrig påverkar deras förmåga att ha barn.
   Bland det första jag alltid måste göra är att hjälpa dem att landa och slappna av och förstå hur mycket makt de själva har över sin hälsa. Det finns flera faktorer där jag brukar ge tips om hur man själv förbättrar fertilitet. Om man alltid stressar tror naturen att vi springer framför lava, flyr en flodvåg eller försöker överleva en hungersnöd – alla tillfällen då naturen anser att det är riktigt dumt att vi får barn, och då ofta kan säga åt vår kropp att begränsa den möjligheten istället för att hjälpa oss att slappna av den.

Sett från Kinesisk medicin så är det lite som att tala om träd som man vill ska ha riktigt vackra blommor och frukt. Vi kan ta två olika träd som exempel: ett träd i en stenöken omgiven av sand, och ett träd i en vacker, grönskande glänta med en liten bubblande bäck i bakgrunden.
   Det ena trädet får hela tiden för mycket sol (för mycket yang, stress och hetta i Kinesisk medicin) och står vindpinat och oskyddat bland klipporna. Det trädets rötter står lätt i sanden, och där finns lite näring för det att leva på.
   Det andra trädet står stabilt rotat i fuktig mylla, får regn som gör att det grönskar tillsammans med resten av gläntan, och är omgivet av gladlynta bin som pollinerar blommorna det får. Det trädet får lagom med vänlig sol som skiner ner genom bladverket från de andra träden.

Vilket av de två tror du kommer att ha mest blommor och frukt?

Och dessutom – vilket av de två vill du själv helst vara i ditt liv?

Vår hälsa och balansen vi har med oss själva gäller hela vårt liv; det är en väv som vi kan väva till att bli helare och mer färgrik för varje dag vi lever. Det valet hänger på oss, och vi kan fatta det på nytt varje dag. Fertilitet hjälps av den hälsan och balansen, och barnet som kommer in i vårt liv ska helst också bli del av en levande och färgrik väv som det kan väva vidare på i sitt liv.

Behandlingarna i Kinesisk medicin hjälper till att vattna trädet, ge det bättre mylla och mer solsken (glädje). Genom diagnostiken ser man vad den individuella patienten behöver hjälp med, och lägger upp behandlingsplaner för det. De behandlingarna skräddarsys för fertilitet och gör dessutom samtidigt att man (trädet) mår bättre, blir lugnare, får bättre fysisk hälsa och blir stabilare och gladare i sitt liv.


Akupunktur i Kinesisk medicin för fertilitet

Det finns ett stort system med specifika behandlingar för att öka fertilitet genom den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin. Dessa baseras alltid på diagnostiken hos den individuella patienten: det finns inga behandlingar som är exakt samma för alla, eller vissa punkter som är magiska för just detta. Ska man få full effekt så hänger allt på det kompletta systemet av diagnostik i Kinesisk medicin, och att akupunktören är utbildad och kunnig inom hur man behandlar fertilitet. Att behandla under IVF kräver ytterligare specialistkunskaper, då man också måste veta hur de olika stadierna under IVF ska stöttas och behandlas med akupunkturen.

Akupunktur har bara funnits i Väst i knappt 60 år av de mer än 2500 år som det använts i Kina, så ämnet är fortfarande mycket okänt och missförstått här. I USA och England har behandlingarna för fertilitet varit så effektiva och vanliga att de har börjat bli ganska standard, medan de här i Sverige börjar bli mer kända först nu. Nu börjar också västerländsk medicin i Sverige ha mer kunskap om detta och rekommendera behandlingar med äkta akupunktur för att hjälpa till vid fertilitet och IVF.

Här kan du se statistik från en klinik för fertilitet med akupunkturen i Kinesisk medicin i England. De visar siffror jämfört med lokala sjukhus som bara använder IVF, och sedan sina siffror ihop med akupunkturen. De visar också både för under 35 och över 36.

item1

item2
Du kan läsa hela artikeln med siffrorna här: http://www.truehealthclinics.com/Fertility/successrates.html.

Sådär, nu börjar du få lite bakgrundskunskaper om ämnet. I nästa sektion ska vi börja kolla på hur akupunktur samarbetar och fungerar ihop med IVF.


Behandlingar med äkta akupunktur för IVF: skräddarsydd efter olika stadier i IVF-cykeln

Alla behandlingar för fertilitet och IVF med den äkta akupunkturen i kinesisk medicin baseras på individen. Fem patienter som alla kommer in för att förbättra sin fertilitet kommer att ha fem olika behandlingsplaner.
   Ibland behandlar man med fokus på fertilitet och blir gravid tack vare det; ibland är personen redan inne på IVF eller på väg till det. Idealversionen är att börja minst 6-8 månader innan IVF. Beroende på diagnostiken och personens system så kan det behövas längre tid av sammanhängande behandlingar skräddarsydda för dem än så, i ett eller flera år.

Under behandlingarna följer man noggrant utvecklingen och läkningen av kvinnans system genom diagnostiken i Kinesisk medicin. Den görs om varje behandlingsgång, så att man hela tiden kan se att behandlingen fortsätter som planerat. Det är också den som avgör när man ändrar olika behandlingsstadier, och låter dem fortskrida som planerat för kvinnans hälsa.

Med diagnostiken ser man vad i systemet som är svagt eller blockerat. Man ser vilka organ och funktioner i systemet som behöver näras, och vilka blockeringar som kan behöva mildras eller lösas upp. I Kinesisk medicin är sinne och kropp alltid en helhet; bara tanken på att de skulle kunna separeras finns inte här.

Här är behandlingarna bland annat inriktade på att nära systemet, ge bättre hälsa, läka gammal stress, behandla biverkningar från mediciner eller ingrepp inom IVF, och att stabilisera känslor. Samtidigt hjälper man till med att skapa bättre sömn och att ge mer lugn och stabilitet. Varje fas har sina specifika behandlingar, och dessa ska alltid skräddarsys individuellt baserat på diagnostiken i Kinesisk medicin. Det ingår hela tiden behandling för att öka fertilitet skräddarsytt tillsammans med stadierna av IVF.

Del av processen är att man hjälper till att motverka biverkningar och illamående. Efter ägguttagning hjälper man även till med att minska eventuell smärta, förbättra hälsa och få personen att slappna av och sova bra. Detta fortsätter sedan med specifik behandling efter isättning av embryo för att få det att fästa bättre och motverka missfall. Det finns specifika behandlingar för varje del av IVF-cykeln, och en trevlig del av dem är att patienten samtidigt får mer ork och mer energi att gå vidare i processen.Akupunktur för olika stadier av IVF-cykeln: isättning av embryo och mot graviditetstest

Efter isättning av embryo behandlar man helst samma dag för att öka chanserna för att det fäster, och gärna igen den veckan. Man behandlar även ibland dagen innan, beroende på vem patienten är och hennes diagnos i Kinesisk medicin. Idealsituationen är att man börjar behandla 6-8 månader innan IVF: gör man det så har man redan lagt en mycket stabil grund för att allt ska gå bra. Sedan gör man bara specifika tillägg i behandlingarna både för de olika faserna av IVF och efter.

Om graviditetstestet är negativt så finns det bra behandlingar för att hjälpa till med att läka och stabilisera känslor och bygga upp resurserna i systemet igen, kanske inför att eventuellt fortsätta med ett nytt försök. Man gör det också för att etablera en första menscykel och för att läka både sinne och kropp efter stressen som ibland kan komma från IVF. De här behandlingarna fungerar mycket bra, och de gör att man landar snabbare och lugnare i sig själv igen efteråt.

När embryot har fäst och man kan se att graviditeten har inletts, så finns det sedan specifika behandlingar för att fortsätta hjälpa embryot att stanna kvar. Det är en period då man noggrant när kvinnans hälsa och när embryot; efter tidigare problem med fertilitet så är den här perioden mycket viktig att ta väl hand om. Det finns behandlingar för detta som hjälper till bra.
   Samtidigt gör man behandling för att hjälpa kvinnan (och helst mannen också, då man påverkar varandra) att ha lugnare, stabilare känslor under den perioden, och att sova bättre.

Sådär, det var en första inblick i hur äkta akupunktur fungerar med IVF. Härnäst ska vi titta på en viktig fasett av de vad Kinesisk medicin kan hjälpa till med under de här behandlingarna: stabilisering av känslor hos mannen, och stabilisering av hans fysisk hälsa.


Hur man stöttar både mannens och kvinnans hälsa med äkta akupunktur under IVF: stabilisering av fysisk och känslomässig hälsa

Behandlingar med IVF och problem med fertilitet påverkar också mannen, även i de fall när han inte är inblandad med fysiologiska problem. Män brukar vara tystare om sina känslor och stänger ofta ner dem, och situationen kan ibland påverka dem mycket mer än vad deras partner riktigt kan föreställa sig.

Det finns behandlingar som verkligen hjälper till med detta. De kan göras separat eller tillsammans med ens partner. Idealiskt sett går man alla behandlingar samtidigt, för i ett förhållande påverkar förstås båda den andre. Om båda är lugnare, gladare och friskare så gör det att fertilitet och IVF går desto smidigare.

Behandlingarna förbättrar samtidigt mannens allmänna hälsa, förbättrar sexlivet, minskar stress och hjälper honom att vara gladare – alla viktiga kvalitéer inför att vara förälder!


Behandlingar för manlig fertilitet och ICSI ihop med IVF med äkta akupunktur

Det finns behandlingar med akupunktur som hjälper både män och kvinnor när det gäller fertilitet. Längre tids behandlingar hjälper till att förbättra kvaliteten på mannens sperma, både när det gäller rörlighet (motilitet), antal och kvalitet. Det har gjorts många studier på detta både i USA och Kina, och man kan hjälpa till mycket bra med specifik akupunktur för manlig fertilitet. Helst gör man detta innan IVF, då bra kvalitet på sperman är en stor fördel. 

För kvinnan brukar långtida behandlingar med äkta akupunktur göra att hon får fler ägg och att de har bättre kvalitet.

Dessa behandlingarna gör också stor skillnad inför IVF med ICSI.

Äkta akupunktur och fortsättningen på IVF: graviditeten, förlossningen, och effekten på barnets liv av hur man agerar under graviditeten

Det finns även mycket bra behandlingar under graviditeten för att stötta den, motverka missfall, nära moderns hälsa och nära fostret. Dessa har använts i Kina i årtusenden och används än idag i dagens kliniker både i Kina och i Väst.
   Under graviditeten använder man bara specifika behandlingar beroende på vilken trimester det är. Det finns mycket effektiva behandlingar för att motverka illamående under graviditeten – verkligen en stor lättnad för patienterna jag har, när deras illamående ofta bara försvinner helt. Återigen så görs allt efter det fulla systemet av diagnostik i kinesisk medicin, då varje persons behandling är individuell utifrån deras system.

Behandlingar under den här tiden kan göra enorm skillnad för barnets hälsa under hela deras liv, och de gör förlossningen mycket lättare och smidigare. I Kina måste man ha åtta års utbildning på heltid på universitet till akupunkturläkare innan man får använda akupunktur under förlossningen, medan det i Sverige nu finns personal på sjukhus som använder små fragment av akupunktur under förlossningen efter mycket kort utbildning, alltifrån bara 25 dagar till ännu mindre, två-tre helgers tid, innan de sätter nålar i patienter. De brukar sällan berätta detta för patienterna. Tänk på att själv fråga om det, och sedan fatta ett eget beslut utifrån att du har tillgång till informationen.
   Det är viktigt att informera om behovet av specialistpersonal inom äkta akupunktur så att vi höjer kvaliteten i Väst. Utan den fulla kompetensen inom äkta akupunktur fungerar behandlingarna bara fragmentariskt, kan göra mycket ont, eller bli fel för syftet. I Kina är obstetrik en specialistkompetens för akupunkturläkare inom gynekologi.

Det allra bästa för patienten är alltid kombinationen av personal som är specialiserad och kompetent på västerländsk medicin och som jobbar bara med det, och personal som är specialiserad och kompetent inom Kinesisk medicin och äkta akupunktur och jobbar bara med det. Då får man ut absolut mest för sin hälsa från båda systemen.
  Detta är detta som kallas de Två Flyglarna i Kina: en flygel på ena sidan sjukhuset specialiserad på xiyi, västerländsk medicin, en flygel på andra sidan sjukhuset specialiserad på kinesisk medicin och äkta akupunktur, zhongyi. Sedan går patienterna mellan flyglarna beroende på vad deras hälsa behöver, och båda flyglarna samarbetar sinsemellan. Detta är idealsituationen för patienten. Det kommer nog tyvärr att ta ganska lång tid innan vi ser det i Sverige, vilket är synd: de Två Flyglarna ger enorma fördelar för patientens hälsa och behandlingar.

Kinesisk medicin avråder alltid från kejsarsnitt om man inte verkligen måste, men det finns mycket bra behandling för att läka ärr efteråt. Ärrbehandlingarna i kinesisk medicin kan du läsa mer om här: http://www.acupractitioner21.blogspot.se/2015/04/arrbehandlingar-med-den-akta_19.html.

På kliniken ger jag även alltid råd från Kinesisk medicin hur man bör leva medan man är gravid för att nära barnets framtida hälsa så bra som möjligt. Behandlingarna under den här perioden hjälper även till att göra graviditeten friskare och mer harmonisk, och förlossningen smidigare.


Behandling med akupunktur i kinesisk medicin efter missfall

Den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin inkluderar behandlingar för att minska risken för missfall under fertilitetsbehandlingar och IVF. Det finns även behandlingar som hjälper till med att läka och slappna av systemet efter ett eventuellt missfall, och som gör att det blir lättare att fortsätta med fertilitet och IVF efteråt.
   De behandlingarna är också mycket effektiva när det gäller att hjälpa till att läka känslor och sinne och fysisk hälsa hos både kvinnan och mannen efter ett missfall.

Man bygger samtidigt upp resurser hos kvinnan igen genom den äkta akupunkturen, då hon ofta förlorar både blod och andra resurser på grund av ett missfall. Då kan man lugnt bygga upp dem igen så att systemet är starkare och stabilare inför fortsatt fertilitet och IVF. I Kinesisk medicin räknas ett missfall eller en abort som att kvinnan har fött ett barn när det gäller mängden resurser hennes system förlorar, och man ändrar alltid behandlingarna därefter.

Det finns även specifika behandlingar för det som kallas upprepade missfall (fler än tre missfall).

Härnäst ska vi titta på en intressant del av vad Kinesisk medicins akupunktur kan hjälpa till med: att få familjen att fungera mer harmoniskt.
Familjebehandlingar: att göra familjens väv avslappnad och lysande

I Kinesisk medicin pratar man alltid om att människorna i familjen påverkar varandra, och påverkar hela väven som familjen är i sig. Behandlingar innan man får barn gör enorm skillnad för ens fysiska och känslomässiga hälsa när man väl har barnet – samtidigt gör behandlingar medan man har dem att man blir lugnare och vaknare och mer sig själv med dem, får mer tålamod, bättre hälsa och mindre stress.
   Det finns dessutom specifika behandlingar för att läka stress, minska oro, och hjälpa folk att sova bättre, något många föräldrar bland mina patienter har älskat att få hjälp med under årens lopp!

Det finns dessutom behandlingar med äkta akupunktur för barn. I Kina, England och USA behandlar man som standard barn från och med födseln och framåt, och kan genom detta behandla en enorm bredd av hälsoproblem barnen har som västerländsk medicin just nu saknar lösningar för. Det finns ett system för pediatrik inom Japansk Kinesisk medicin, Shonishin, som används utan nålar, och som vi använder på Small Change Akupunkturklinik.

Man kan behandla barn med massage av punkter ihop med den fulla diagnostiken inom kinesisk medicin och få bra effekt. I Kina finns akupunkturläkare som är pediatriker, specialiserade på att behandla barns sjukdomar och hälsa genom att använda äkta akupunktur. Det kräver lång utbildning, precis som våra läkarutbildningar här, men har fantastiskt bra effekt på barns hälsa. Istället för att en del av de hälsoproblemen riskerar att påverka barnets hela liv så kan man genom den äkta akupunkturen hjälpa dem att bli friare från det, och leva ett mycket friskare och gladare liv.

Något jag hjälper till mycket med på mina kliniker är behandling mot ADHD för barn som är åtta år och uppåt. Det finns mycket bra behandlingar för detta (både i de fall barnet har ADHD och i de fall där diagnosen satts som en trendig lösning på andra orsaker).


Kinesisk medicins akupunktur efter förlossningen, post-partumproblem, mjölkstockning, etc

Behandlingarna under förlossningen pratade vi om innan, men lika viktigt är behandlingarna efter den. Bland annat behandlar man för att återigen bygga upp resurserna hos kvinnan efter födseln. Detta, tillsammans med behandlingar för bättre sömn, gör mycket stor skillnad under de första veckorna och månaderna på hennes hälsa, och därigenom på barnets och hela familjens. Det bygger dessutom upp den inför framtiden.

Post-partumproblem, inkluderat depression, går att få bättre, likaväl som mer fysiologiska problem som mjölkstockning. Återigen, tänk på att leta efter någon som har lång utbildning i den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin för att de här behandlingarna ska fungera som det är tänkt för din hälsa.


Behandlingar med akupunktur när en IVF-cykel är klar eller när barnet har fötts

Om IVF ska fortsätta så gör man behandlingar därefter, och fortsätter att läka kvinnans system och bygga upp resurser igen.
   Man ser till att menscykeln blir stabiliserad igen (det finns behandlingar med äkta akupunktur för att se till att menscykler blir jämnare och mer regelbundna. Vi kommer att titta närmare på det och behandlingarna för PMS och klimakterieproblem i den kommande artikeln om gynekologi inom akupunkturen i Kinesisk medicin som kommer längre fram). Därefter fortsätter man med diagnostiken för fertilitet man hade innan, och lägger upp behandlingar inför nästa försök.

Behandlingarna nu gör en enorm skillnad för att förbättra det känslomässiga läget både för kvinnan och mannen och därigenom deras förhållande samtidigt. Det hjälper till med att få läget att gå från att kännas svårt till att göra det mycket stabilare och lugnare, och med mer avslappnade känslor och bra sömn. I Kinesisk medicin anser man också att de behandlingarna gör en stor skillnad framåt inför fortsatt IVF.


Stor förbättring med akupunktur för fertilitet och IVF

Sådär, nu har du fått en genomgång över hur behandlingarna med äkta akupunktur i Kinesisk medicin kan hjälpa till och stötta under fertilitet och IVF! Det finns även behandlingar för endometrios och PCOS, som då skräddarsys för den individuella patienten och hennes fertilitet.

Om man får hjälp av någon som har heltidsutbildning i Kinesisk medicin och som är utbildad inom fertilitet och IVF så kan behandlingarna med äkta akupunktur göra mycket stor skillnad för hur det går. Beroende på vilka studier man citerar, så används siffror på mellan 30-60% förbättring. Jag brukar själv säga ”det gör stor skillnad till det bättre” för att förenkla det. Samtidigt förbättrar man både mannens och kvinnans fysiska och känslomässiga hälsa och välmående, något som givetvis är viktigt för alla men som brukar bli ännu viktigare under stressen som ibland kan komma med IVF.
Minns du trädet vi pratade om från början? Det som stod bland stenar och sand, i brännande sol och med rötter som tvekade? Det går att hjälpa det att läka och bli friskare och stabilare igen. Både patienten själv och akupunkturen i kinesisk medicin hjälper till med att skapa fuktigare mylla, mjukare gröna blad, stabilare rötter, och starkare grenar med färgrika blommor till glada bin som till slut ger frukt.Daniel Skyle © 2015


#akupunkturivfmalmö #akupunkturivfkristianstad #ivfakupunktur #malmöakupunkturivf #kristianstadakupunkturivf #akupunkturivfskåne 

Du når klinikerna för att boka tid på acu@smallchange.se eller genom att ringa 0702/23 28 95 mellan 11.00-16.00 på vardagar. Vår hemsida är www.smallchange.se.

Du hittar affischen till föreläsningen om hur äkta akupunktur hjälper till vid fertilitet och IVF här: http://www.acupractitioner21.blogspot.se/2015/06/vi-har-nu-satt-datumet-for-forsta.html Tänk på att vi har mycket intresse på den, så om du vill ha en garanterad plats på Café Kjugekull förboka på mejlen eller numret ovan.

Den äkta akupunkturen i Kinesisk medicin behandlar en enorm bredd av sjukdomar och problem. Du kan läsa en översiktslista på dem från förra föreläsningen här: http://www.acupractitioner21.blogspot.se/2015/04/behandlingar-inom-akta-akupunktur-i.html.

Välkommen in på föreläsningen och klinikerna!