fredag 18 april 2014

Resebrev 4 från Kina med gamla akupunkturläkare, McDonalds, tysta taoister och en stilla kaffe på morgonen i Pekings förorter
När jag bodde i Peking från början så fanns det en McDonalds där. Den låg på Wangfujing, den mest kända turistgatan i Peking. Hit hittade trötta västerlänningar och kineser som satt och såg chockade ut över priserna men som ville sitta där, kanske för att säga att de hade gjort det. Det stod en Ronald MacDonaldclown utanför, lika lång som jag och längre än de flesta kineser som tog foton av sig själva eller sina barn framför den.

Nu finns det McDonalds överallt.

Fast framförallt Kentucky Fried Chicken, förstås, de verkar finnas i varje kvartér, men också McDonalds, och Starbucks sprider sig, till och med någon enstaka från den engelska kaffekedjan Costa kan man hitta – den enda jag har besökt ligger i Xidan, ännu ett dyrt shoppingdistrikt. Den perfekta ironin är hur Xidan med alla sina neonskyltar och västerländsk reklam och blinkande ljus bara ligger fem minuters körning från Himmelska Fridens Torg. En perfekt liknelse för Kina idag: kommunism som försiktigt guidas till att bli kapitalism utan att någon egentligen ska märka skiftet.

Det finns mycket pengar i Peking, men få kineser har råd att dricka på Starbucks eller Costa. En vanlig kaffe på Starbucks kostar 22 kuai, ungefär 22 svenska kronor. Det är priset för en vanlig lunch...så priserna är höga. De unga kineserna som sitter där är ofta rikare – vanligt folk går sällan dit.

En akupunkturläkare med åtta års heltidsutbildning på universitet, som min kompis jag pratade med i förra resebrevet, tjänar 10 000 kronor i månaden.

De flesta föräldrar vill att deras barn ska jobba inom reklambranschen, där det finns mycket pengar att hämta.

Det finns ingen socialt system här. Pensioner finns, men de är mycket låga och man kan inte alltid lita på att de dyker upp som de ska.

Samtidigt – bara ett steg bort – finns den gamla tystnaden. Den är dold i templena i Peking, den är dold i alla stegen man tar för att korsa Himmelska Fridens Torg, den är dold i skuggorna bland stenrasen som är kvar efter nedrivna hutonghus man går förbi i mörkret.Daniel Skyle © 2014