fredag 18 april 2014

Resebrev 3 från Kina med gamla akupunkturläkare, McDonalds, tysta taoister och en stilla kaffe på morgonen i Pekings förorter
Det är så enormt lite känt om kinesisk medicin i Väst.

Jag är i Peking igen för att träna för ett vandrande bibliotek av kinesisk medicin, en bit av historien som gladlynt lever och delar med sig av 51 år av klinisk erfarenhet av kinesisk medicins akupunktur. Det är enormt, otroligt, förbluffande, den här möjligheten att träna för någon som har arbetat med det så länge.

Dr Wang Juyi gick ut den första universitetsklassen till doktor i kinesisk medicin. Sex år lång, följd av hans AT-tjänstgöring och fortsatt arbete på sjukhusen resten av livet fram till nu. Han arbetar mindre, men arbetar fortfarande på både sjukhus och sin egen klinik, fast han är 77. Och han lär ut sin egen forskning och systematisering från ett halvsekel av kinesisk medicin till oss som är hans elever.I Kina är den riktiga akupunkturen, den från kinesisk medicin, statlig sjukvård. Sjukhus som bara arbetar med akupunktur och kinesisk örtmedicin är enorma, med hundratals läkare och sjuksköterskor och tusentals patienter i alla möjliga mottagningar och avdelningar, precis som för västerländsk medicin. Det finns sjukhus som bara arbetar med kinesisk örtmedicin och ingenting annat. Sjukhuset Dr Wang arbetar på och där vi tränar är känt som Pekings akupunktursjukhus på grund av sitt stora fokus på det, och det har 500 bäddar.

Många av sjukhusen i Kina kombinerar västerländsk och kinesisk; ena flygeln används av personal specialiserad på västerländsk medicin, den andra av personal specialiserad på kinesisk medicin. Man försöker inte göra varandras jobb utan göra det man har solid utbildning i för patientens bästa. Sedan skickas patienterna mellan de båda sidorna beroende på vad de behöver, så man använder båda sidornas kunskap till max för att patientens hälsa ska bli bättre.Den här gången var jag med på ännu en konferens på sjukhuset där Dr Wang har sin egen diagnostikavdelning där han tränar mig och andra läkare i kinesisk medicin specifikt i fördjupad diagnostik. I konferensrummet satt det lika många läkare i kinesisk medicin som finns i hela Sverige.

Jag pratade med en av Dr Wangs elever om hans egna erfarenheter. Han var en ung läkare, inte trettio än.

Jag gick åtta år sammanlagt,” förklarade han. ”Heltid, på universitet. Sedan hade jag min läkarlegitimation i kinesisk medicin för akupunktur och örtmedicin. Sedan dess har jag arbetat på det här sjukhuset.”

Vad arbetar du med nu?”
”Nu är jag specialiserad på en stroke-avdelning här på sjukhuset. Vi tar emot efter akutbehandlingen från västerländsk medicin för att behandla eftereffekterna, med akupunktur, örtmedicin och tuina. Du får ursäkta att jag är lite trött, jag hade mitt nattskift igår.”

Om du bara anar hur lite folk i Väst vet om kinesisk medicin,” suckade jag.

Jaså? Verkligen?”

Ja. Det är så nytt där.”

Så de känner inte till det?”
”Nej. Det vanligaste är sjukgymnaster som går 25-30 dagar utbildning i mycket grov, förenklad akupunktur. Sedan får de arbeta med den på sjukhusen.”
”Va? Det är ju ingenting!” Han skrattade nervöst.

Jag vet. Samma för barnmorskor. De gör det på gravida kvinnor efter mycket kort utbildningstid.”

Läkaren tittade på mig med ett nervöst, artigt leende som kineser använder när de är mycket obekväma. ”Men här måste du ju vara specialiserad akupunkturläkare inom gynekologi innan du får sätta nålar på gravida kvinnor!”

Jag vet.”

I Kina får du inte göra akupunktur på patienter utan läkarlegitimation som akupunkturläkare inom kinesisk medicin. Vet de så lite?”

Ja. Det är så nytt. Bara femtio år, av alla tusentals år här.”

Sedan försvann vi in i en spännande diskussion om de klassiska medicinska texterna inom kinesisk medicin, och hur lite studiet av dem betonas i västerländska akupunkturskolor medan alla tvingas fördjupa det i Kina.Dr Wang. 51 år av klinisk erfarenhet inom kinesisk medicin. På de statliga sjukhusen har de 50 patienter om dagen om det är en långsam dag – och upp till hundra om den är riktigt full. Alla dessa patienter, all denna hjälp, och systematiserad forskning inom vad som fungerar och hur det fungerar. Det har varit Dr Wangs liv. Och än idag, varje dag på kliniken eller sjukhuset, så ser jag honom vara passionerat engagerad i varje patient och i att hitta exakt rätt plats för punkterna, fast han måste ha gjort det så många gånger innan.

Sex dagar i veckan, femtio till hundra patienter om dagen. Och han är fortfarande intresserad och vaken när han diagnostiserar dem, han letar fortfarande engagerat på varje patient för att vara säker på att hitta rätt plats för punkten, för att behandlingen ska ha full effekt för deras hälsa.Daniel Skyle © 2014