fredag 18 april 2014

Resebrev 14 från Kina med gamla akupunkturläkare, McDonalds, tysta taoister och en stilla kaffe på morgonen i Pekings förorter


Det har varit en bra resa. Två veckor till i Peking, steget som känns som att komma hem när jag landar där, och det konstanta surrandet i bakgrunden av människor, liv och samtal i hutongerna. Det tystnar aldrig, utan blir istället som ett milt bakgrundsljud som verkar svepa in allting i mänsklighet.Chansen att träna för någon som Dr Wang Juyi är så sällsynt och så enormt värdefull.Hans kunskaper från ett halvt sekel destillerade till oss. All hans systematiserad forskning i hur man hjälper patienter genom att raffinera diagnostik, kunskapen om meridianer och punkter, hur man verkligen hittar punkter på patienten, och mängden kunskap om hur man behandlar alla möjliga sjukdomar mellan himmel och jord.

Allt liv, alla dessa levande människor som runnit genom akupunktursjukhusen och klinikerna han arbetat på, och som han diagnostiserat, lärt sig från, och hjälpt.
80-100 patienter om dagen, sex dagar i veckan. Hela hans liv, destillerat till oss.Det var bland annat på grund av detta som jag samlade in pengar från mina patienter här i Sverige till plaketten till Dr Wang. Den tackade honom djupt för den enorma generositeten han visar när han delar med sig av sin kunskap, och sin visdom. Det är hans liv som han lär ut. Och den kunskapen har hjälpt fler patienter i Väst än vad man kan räkna till – men han träffar ju aldrig dem, ser dem aldrig. Plaketten kändes som i varje fall ett försök till tack, en liten, första gest att visa vilken skillnad han har gjort för alla dessa västerlänningar som han aldrig träffar.Han blev enormt glad för plaketten. Stort tack till de patienter hos mig som bidrog. Den står på hans klinik nu, på ett av borden, klart synlig bland hedersbetygelser och priser han fått i Kina. Den är den enda plaketten från Väst än så länge. Jag hoppas att det kommer fler.Jag återvänder till Kina, kanske senare i år, för mer träning med honom och mer research bland eremiterna i Kinas berg.

Välkommen in på kliniken.

Daniel Skyle © 2014