fredag 18 april 2014

Resebrev 12 från Kina med gamla akupunkturläkare, McDonalds, tysta taoister och en stilla kaffe på morgonen i Pekings förorterKommentar till beskrivningen av en akupunkturläkares vardag från Resebrev 11:

Resebrev 11 beskriver vardagen för en akupunkturläkare i Kina. Där är det statliga sjukvård med den riktiga akupunkturen som finns inom kinesisk medicin. Det har blivit lite dyrare nu, upptäckte jag på den här resan, men det är fortfarande mycket billigt jämfört med Väst och täcks av försäkringar där.

Jag har redan program på Small Change Klassisk Kinesisk Medicin och Akupunkturklinik i Malmö och Kristianstad för mycket rabatterad öronakupunktur för de fattigare i Sverige, och gratis akupunktur för nykomna flyktingar tillsammans med Röda Korset och andra organisationer, men funderar på att sätta upp en miniversion av en kinesisk vårdcentral i framtiden.

Den skulle då vara öppen en specifik tid i veckan och bara kosta lika mycket som ett besök till en vårdcentral i Sverige, och täcka enklare akupunktur som hjälper folk bra men går snabbare, och därigenom går att erbjuda billigare till fler. Den skulle inte ersätta en västerländsk vårdcentral men erbjuda ett alternativ för de som känner sig avslagna av sjukdomar eller fått svar i stil med ”Nej, du mår bra” när de uppenbarligen inte gör det. Sedan kan de som vill eller behöver komma in för de mer kompletta behandlingarna på kliniken.

Den här idén är en variant på arbetet med akupunktur som finns inom Community Acupuncture – en rörelse som är mycket mer spridd i England och USA än hos oss. Du kan läsa mer om Community Acupuncture hos organisationen jag är med i, ACMAC, Association of Community and Multibed Acupuncture Clinics här: http://acmac.net/acu/multibed.

Akupunkturvårdcentralen kanske kommer på mina kliniker i framtiden – du kommer att hitta information om den på www.smallchange.se eller på den här bloggen.

All akupunktur i Kina är multibed, det vill säga att man behandlar flera patienter samtidigt, precis som jag gör på mina kliniker. Läkaren sätter diagnosen enligt kinesisk medicin (se resebrev 11, och mer i detalj i resebrev 13) och palperar sedan både meridianer och punkter, innan man sätter nålar och använder dem på specifika sätt. Sedan kollar man pulserna igen för att se hur behandlingen gick, och patienten vandrar gladlynt sin väg.


Daniel Skyle © 2014