fredag 18 april 2014

Resebrev 11 från Kina med gamla akupunkturläkare, McDonalds, tysta taoister och en stilla kaffe på morgonen i Pekings förorter
Så här är det att arbeta som akupunkturläkare i Peking:

Åtta års heltidsutbildning på universitet. Specialisering. Sedan arbete på statliga akupunktursjukhus.

Start klockan åtta på morgonen. Om du inte har nattskift.

I väntrummet sitter det redan folk, de har suttit i kö sedan klockan 7.

Klockan åtta börjar din dag. Innan lunch har du minst trettio patienter, ibland femtio.

Folk kommer in med alla möjliga sjukdomar och problem. Du bara diagnostiserar och behandlar dem med akupunktur allt eftersom, och har flera patienter liggande eller sittande med sina behandlingar samtidigt som du pratar med nästa. Sköterskor hjälper dig att ta ur nålarna när de är klara, sedan går de och det är hela tiden nya patienter framför dig.

Du kollar diagnostiken som alltid ska vara med inom akupunktur – tar pulserna, kollar tungan, tittar på deras kropp och rörelser, ställer exakta frågor och både lyssnar på hur de svarar på dem och tittar på hur de interagerar med sin omgivning (eller inte). Sedan palperar du deras meridianer, palperar punkterna – kaixue, som man måste göra för att få bra behandlingseffekt med akupunktur – och sedan ligger de eller sitter där medan du tittar på nästa. Du ser hur glada de är när de går.

En del är återvändade patienter och har fått behandlingar förra veckan eller i flera månader, och håller på att gå igenom en specifik sekvens behandlingar med akupunkturen för sina hälsoproblem. Andra har kommit in för mer akuta problem, och går flera dagar i rad för att hantera det snabbare.

Har du tur hinner du äta lunch.

Det sitter hela tiden fler patienter i väntrummet.

På eftermiddagen kommer det ännu fler. Det här kommer att bli en lång dag.

Och i morgon blir likadan. Folk sitter i kö, väntrummet är fullt, du diagnostiserar patienter, behandlar dem med akupunkturen i kinesisk medicin och blir glad när de är friskare. Har du tur hinner du med lunch. Sedan kommer det ännu fler på eftermiddagen.

Du har te din termos, det har du, och sköterskorna hjälper dig att ta ut nålarna på patienterna som är klara.

80-100 patienter idag.

Det kommer fler som vill ha hjälp, i morgon.(se kommentar till det här resebrevet i nästa, resebrev 12)

Daniel Skyle © 2014