tisdag 15 oktober 2013

Två Föreläsningar på Café Kjugekull hösten 2013: Klimatförändring och Klassisk Kinesisk Medicin och akupunktur - vårt Yttre och Inre Landskap16/11, 1300-1630, god lunch och fika går att köpa på plats från 1100. Gratis inträde.


Hur fungerar klimatförändring och global uppvärmning egentligen?

Hur fungerar klimatförändringen egentligen? Vad är riskerna för människorna och jordklotet? En specialisering inom geologi fokuserar på att forska i hur klimatförändring sker under hela jordklotets historia. Dr i Geologi Lena Håkansson är specialiserad på klimatforskning. Hon har forskat på Grönland, Svalbard, i Sibirien och Kirgisistan. På den här föreläsningen kommer hon att gå igenom hur klimatförändring fungerar – hur har den skett under jordklotets historia? Hur ser vår framtid ut om den globala uppvärmningen fortsätter?
 
Föreläsare: Dr Geologi Lena Håkansson, Lunds Universitet, Associate Professor vid Trondheims Universitet. Hon föreläser också om klimatförändring och global uppvärmning för organisationer och företag.

Tid: 1300-1430

                                                         Fikapaus


Klassisk Kinesisk Medicin och Akupunktur
 
Klassisk Kinesisk Medicin är en läkarvetenskap vars första textbok skrevs för 2400 år sedan. Sedan dess har tusentals texter om den skrivits under Kinas historia, och akupunkturen fortsatt att användas på jordklotets största befolkning. Bara i en blinkning under de sista femtio åren har den kommit till Väst och fragmentariska, västerländska versioner har skapats av den.
 
Inom Klassisk Kinesisk Medicin används akupunktur för att behandla alla möjliga sjukdomar och problem, däribland ögonsjukdomar, magsjukdomar, hur akupunktur inom kinesisk medicin kan stötta patienters hälsa under behandling med cellgifter och strålning, sömnproblem, reumatism, klimakterieproblem och gynekologi, sköldkörtelproblem och andra auto-immuna sjukdomar, etc. I den här föreläsningen ska vi prata om grunderna i kinesisk medicin – historia, diagnosmetoder och behandlingar och se dem visade. Vi kommer att titta närmare på hur vi kan förstå och läka vårt inre landskap i den stressiga tiden som vi lever i nu.
 
Du kan läsa mer om vårt inre landskap i kinesisk medicin och Taoismen här:


I den här bloggposten går vi igenom vad läkning innebär, och ger lite struktur och idéer runt hur man kan se läkning:


Tid: 1500-1630

Föreläsare: Daniel Skyle, akupunktör, föreläsare, journalist och författare. Han skrev den första boken om Taoismen på svenska – Taoismen: Förändringens Tradition, som bland mycket annat unikt material också innehåller ett kapitel om kinesisk medicin. Boken kommer att gå att köpa på föreläsningen. Daniel Skyle har en akupunkturklinik i Kristianstad och en i Malmö. Kliniksidan är www.smallchange.se

Du kan läsa mer om Taoismen – Förändringens Tradition i den här bloggposten:


Och här kan du läsa det första av fjorton resebrev från min senaste forskningsresa till Kina våren 2013. I demfår du en inblick i dagens Kina, i träningen för Dr Wang Juyi som är min lärare och som varit akupunkturläkare i 51 år i Peking, och forskningen och träningen inom Taoismen jag gör i Peking och bland eremiter i Zhongnanbergen:
 

Du kan läsa mer om Café Kjugekull och deras hemgjorda kakor och lunchmat på deras Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Caf%C3%A9-Kjugekull/341201409333024
 
Kontakt: 0702/23 28 95 eller acu@smallchange.se. Begränsat antal platser, så anmäl dig gärna i förväg om du vill vara säker på din plats.