fredag 12 april 2013

Resebrev 9 från en akupunkturresa till Kina (med lite taoister inblandade)


Min resa till Peking blev nästan inte av. Jag hade gått på min flight i Köpenhamn. Satt mig ner. Tagit fram några böcker, lite vatten, då en flygvärdinna plötsligt säger i högtalarna, ”Alla som är bokade till Peking, var snälla och gå fram i planet och prata med personal.” Äh, va? ”Och, ursäkta, var snälla och ta med er allt handbagage.” Fan också. Väl framme ombeds vi gå ut...och gå tillbaka till vänthallen. Där får vi veta – om vi envist frågar – att det var en ”teknisk strejk” i Helsingfors där vi skulle mellanlanda, det vill säga underhållspersonalen strejkade...och det skulle vara till klockan 15 nästa dag. Jag skrattade nästan högt. Förändring. Jo. Så jag kanske inte skulle komma till Peking ändå.

Efter mycket strul och dålig information fick vi veta att vi skulle bokas om på en SAS-flight på kvällen, om åtta timmar. Den var direkt, vilket skulle vara trevligt, upprepade de. Flera gånger. Och jag kom till Peking. Men det här skriver jag på snabbtåget till Xi´an; nu lämnar jag Peking igen. Snabbtågen är snabba: fem timmar från Peking till Xi´an i 300 kilometers hastighet (tvärs över hela Kina). Ett vanligt tåg skulle ha tagit 18 timmar totalt... Jag ska till Xi´an för research för min nästa bok, en bok om eremiterna i Kinas berg. Zhongnanshan, Zhongnanbergen, är både ett berg och en bergskedja: den länkar till Himalaya.
Zhongnanshan har varit hemvist för taoistiska eremiter i årtusenden; den tidigaste hänvisningen i skriven text är från 200 f. Kr., och man vet att de fanns där innan dess. Under de närmsta åren tänker jag besöka flera berg i Kina, och försöka hitta eremiterna som är där, och, när jag hittat dem, se om de vill prata med mig... Jag ska göra min första research nu på den här resan, bland annat genom att åka till Louguantai i Zhongnanshan, ett urgammalt taoistiskt kloster som sägs ligga på samma ställe som den legendariske Laozi ska ha lämnat Kina från... Mer detaljer om detta och vad som är sant och inte i legenden kommer att finnas i första boken om Taoismen på svenska som kommer ut i juni 2013 – Taoismen: Förändringens Tradition – schamaner, bergseremiter och meditationsmästare.

Och i Louguantai ska jag träffa nuvarande ordföranden för China Daoist Association, organisationen som är ansvarig för Taoismen i hela Kina. Han har varit taoistisk munk sedan han var nitton, och är nu nästan 80. Han är mycket känd i Kina bland utövare av Taoismen. I bästa fall hinner jag intervjua en eller flera eremiter den här gången – annars kommer jag åtminstone att ha kollat läget och fått bättre kontakter här. Boken om eremiterna kommer att ta några år; jag vill besöka flera berg i Kina, legendariska berg där folk tränat i årtusenden. Men de har varit där länge – några år till gör nog inte så mycket skillnad för de som på kinesiska kallas yinshi, eremiter: ordagrant, De Gömda.


Daniel Skyle © 2013